Sportska masaža

Ova masaža se preporučuje sportistima kao i rekreativcima.

Razlika između Klasične medicinske i Sportske masaže je neznatna; fiziološko djelovanje im je gotovo isto, ali se Sportska masaža zbog svoje energičnosti koristi za jake i hipertrofične mišiće sportaša.

Tehnike su osmišljene tako da se masažom zagrijavaju i omekšavaju tkiva, te poravnavaju mišićna vlakna, čime se ubrzava izbacivanje mliječne kiseline iz mišića.Nakupljena mliječna kiselina se pretvara u kalcifikate, koji mogu da izazovu mišićnu napetost pa čak i bol.

Sportska masaža fokusirana je ne samo na mišiće, već i na tetive i ligamente, koji su pri određenom sportu izloženi znatnim naprezanjima. Primjenjuje se prije treninga (kada se zahvatima masaže nastoji brzo i intenzivno pripremiti tijelo za sportske napore), tijekom (preventiva i ublažavanje spazama), ali najčešće nakon treninga i tjelesnih naprezanja (kada je mišićima potrebno osigurati opuštanje i istezanje). U vrhunskom sportu, gdje je što brža i učinkovitija regeneracija glavni predmet svih trenažnih procesa, masaža je neizostavni dio terapije svakog sportaša.

Postoje i sportske masaže čija je uloga da saniraju najčešće sportske povrede (bacački lakat, teniski lakat, plivačko rame, skakačko koleno itd.). Ova masaža preporučuje se i kada do povrede nije došlo, nego je mišić umoran, pa masažom treba da se opusti i rastereti.

Često se rade i sportske masaže koje služe za pripremu sportiste za takmičenje, utakmicu i sl.

Ukoliko ste rekreativac, sportska masaža će Vam itekako prijati,  jer je kod rekreativaca češća pojava nakupljanja mliječne kiseline, koja ako se ne liječi na vrijeme, počinje da predstavlja ozbiljan problem i nerijetko bolno stanje.

Jezik